History quiz questions with answers for SSC ,APSC and other Exams

History quiz questions with answers for SSC ,APSC and other Exams 

Q1. Who started Non-Cooperation Movement ?
Ans : Mahatma Gandhiji

Q2. During Non-Cooperation Movement who was the viceroy of the British India ?
Ans : Lord Chelmsford

Q3. In which year Non-Cooperation Movement was launched ?
Ans : 1920

Q4. The reason for the suspension of the Non-Cooperation Movement was ?
Ans : Mob Violence (Chauri Chaura incident)

Q5. What was the major weapon of the Non-Cooperation Movement ?
Ans : Non Violence

Q6. Where did Chauri Chaura incident takes place ?
Ans : Gorakhpur District of Uttar Pradesh

Q7. Who was the leader of Quit India Movement?
Ans :Mohandas Karamchand Gandhi

Q8. What was the slogan of Quit India Movement ?
Ans : Quit India

Q9. When was Quit India Movement launched ?
Ans : 1942

Q10. Who gave the slogan Jai Hind ?
Ans : Subhash Chandra Bose

Q11. The slogan "Do or Die " was given in which movement ?
Ans : Quit India Movement

Q12. Viceroy at the time of Quit India Movement was
Ans : Lord Linlithgow

Q13. The Civil Disobedience Movement  was started in
Ans : 1930

Q14. When did Dandi March started ?
Ans : 12 march 1930

Q15. Who was known as "Frontier Gandhi" ?
Ans : Khan Abul Gafar Khan

Q16. The three round table conferences were held in
Ans : London

Q17. Who founded "Forward Block" party in 1939 ?
Ans : Subhas Chandra Bose

Q18. The Govt. of  India Act-1919 also known as
Ans : Montague-Chelmsford

Q19. Who is known as the father of Indian National Congress ?
Ans : A.O Hume

Q20. Who was the first speaker of the Independent India's Lok Sabha ?
Ans : G.V Mavalankar

Q21. Cabinet Mission came to India in
Ans : 1946

Q22. When did Muslim League formed ?
Ans : 1906

Q23. Who was first viceroy of India ?
Ans : Lord Canning

Q24.Who was the father of Local self government in India ?
Ans: Lord Rippon

Q25. Who abolished Sati Pratha ?
Ans : William Bentick

Q26. The cabinet mission plan was headed by
Ans :Lord Pathik Lawrence

Q27.When did the famous Jallianwala Bagh Massacre took place?
Ans : 13th April ,1919

Q28. What was the major cause of failure of 1857 revolt ?
Ans : Lack of planning and leadership

Q29. From which place Mahatma Gandhi started Dandi March ?
Ans : From Sabarmati Ashram

Q30.When did the Gandhi-Irwin pact was signed ?
Ans :On 1931

Q31.Who declared the practice of Saati as a illegal activity ?
Ans : Lord William Bentick

Q32. Who was known as the Last Guru of the Sikhs ?
Ans : Guru Govind Singh

Q33. The Historical work of Ain-Ai-Akbari was written by
Ans : Abul Fazl

Q34.Who built the mosque 'Quwwat-ul-Islam' ?
Ans : Qutubuddin Aibak

Q35. The movement of Civil Obedience is also known as
Ans : Salt Satyagraha

Q36. Where is 'Moti Masjid ' situated ?
Ans : Agra

Q37.Who had become the leader of theosophical movement in year 1893 ?
Ans : Annie Besant

Q38.When did the Ilbert Bill passed ?
Ans : 1883

Q39.Which revolt in our Indian history also known as the first war of Indian Independence ?
Ans : The revolt of 1857

Q40. The 'Doctrine of Lapse' was given by -
Ans : Lord Dalhousie

Q41.Who had introduced the new revenue system of "permanent settlement of Bengal" in 1793 ?
Ans : Lord Cornwallis

Q42. The Gandhi-Irwin Pact of 1931 is also known as -
Ans : Delhi Pact

Q43. The partition of Bengal took place on-
Ans : 1905

Q44.The governance of India passed to the British Crown through which Act ?
Ans : The Govt. of India Act -1858

Q45. Who built the famous Red fort ?
Ans : Shahjahan

Q46. Who was the founder of the Indian Assosiation ?
Ans : Surendra Nath Banerjee

Q47.Name the first governor general of Bengal ?
Ans : Warren Hasting

Q48. When did Vande Mataram  sung at the Indian National Congress's session ?
Ans : On  1896

Q49.  Which was the first state to be annexed by Doctorine of Lapse ?
Ans : Satara

Q50. Who was known as the political guru of  the Mahatma Gandhi ?
Ans : Gopal Krishna Gokhale

Q51.The famous newspaper named "The Leader " published by
Ans : Madan Mohan Malviya

Q52. The  "Mauryan Empire " was founded by
Ans : Chandragupta Maurya

Q53. Who defeated the Nanda Dynasty of Magadha ?
Ans : Chandragupta Maurya

Q54. Who was the successor of Chandragupta Maurya ?
Ans : Bindusara

Q55. Bindusara was also known by -
Ans : Amritraghataor Ajathasetru

Q56. Who  was also known as Devanampriya and priyadarshin ?
Ans  : Ashoka

Q57. Which dynasty used to controlled silk route over Central Asia ?
Ans : Kushan Dynasty

Q58. The " Gandhara School of Art " belongs to which dynasty ?
Ans : Kushana Dynasty

Q59. The powerful king which was also refer as the title of  Maharajadiraja ?
Ans : Chandragupta-1

Q60. Hiuen  Tsang visited India during the reign of -
Ans : Harshavardhana

Q61.The first battle of Panipat was fought in year -
Ans :1526

Q62. Vasco Di Gama arrive to India in the year -
Ans :1498

Q63. The book "Rama Charitramanas " was authored by
Ans : Tulsidas

Q64. Gautam Buddha was born at -
Ans: Nepal

Q65.Name the Buddhists religious book ?
Ans : Jatakas

Q66. Where the 4th Buddhist council was organized ?
Ans : Kundalavana (Kashmir)

Q67. Arthashastra was written by -
Ans : Kautilya

Q68.The sects called Mahayana and Hinayana related to -
Ans : Kushan Dynasty

Q69. Who was also known as the Indian Napoleon because of his conquests ?
 Ans :Samudragupta

Q70. Razia Begum belongs to which dynasty
Ans : Slave Dynasty

Q71. The Jama Masjid , Taj Mahal & Red fort were built by-
Ans : Shahjahan

Q72. Who discovered Harrapa sites ?
Ans : Dayaram Sahni

Q73. The Mohenjodaro located on the bank of river-
Ans : Indus

Q74. Harrapa located on the bank of river -
Ans : Ravi

Q75. The fire altars were discovered at -
Ans :kalibangan and Lothal

Q76. What is the another name of Gautam Buddha ?
Ans : Siddharta

Q77. The jains wer divided into two sects -
Ans : Svetambaras and Digambaras

Q78. Who wrote "Indica" ?
Ans : Megasthenes

Q79.Who established Sunga dynasty ?
Ans : Pushyamitra

Q80. The book named "Tarik i Hind" was written by
Ans : Alberuni

Q81. Who founded the "Vijayanagar Empire " ?
Ans : Harihara and Bukka in year 1336

Q82. Name the three main dynasties of Vijayanagar Kingdom ?
Ans : Sangamas , Tuluvas and Aravidis

Q83.Who was the famous ruler of vijayanagar kingdom and which dynasty he belonged?
Ans : Krishnadeva Raya

Q84. When did the English East India Company was established as per the Royal Charter ?
Ans : December 1600

Q85. In which year battle of Plassey and Buxar was fought ?
Ans : In the year 1757 and  1764

Q86.Who had established the dual system ?
Ans : Robert Clive

Q87. The land revenue ryotwari system introduced in madras presidency by -
Ans : Sir Thomas Munroe

Q88. The Bengali weekly named Samachar Darpan started  by Marshman in the year
Ans : 1818

Q89. Who was the youngest governor general of India in 1848 at the age of 36 years?
Ans :  Lord Dalhousie
Q90. In which year  Vernacular Act was passed ?
Ans : 1878

Q91. The Bengal Partition took palce in the year
Ans  : 1905

Q92. Who had established Brahmo Samaj in Calcutta in 1828 ?
Ans : raja Ram Mohan Roy

Q93. Who was the founder of Young Bengal Movement ?
Ans : Henry Vivian  Derozio

Q94. The motto "Back to the Vedas" was given by
Ans : Swami Dayanand Saraswati

Q95. The "Satya Shodhak " was founded in 1873 by
Ans : Jyotiba Phule

Q96. Who had started  The Aligarh Movement  for the social and educational advancements of the muslims in India ?
Ans : Sir Syed  Ahmad

Q97. Who founded the  "Servants of Hindu Society " to trained Indians to dedicate their lives for the  country ?
Ans : Gopal Krishna Gokhale
Q98. The extremist leader Bal Gangadhar Tilak also known as the -
Ans : Lokamanya

Q99. Who had protested against the Communal Award and went on a fast unto death in Yervada Jail ?
Ans : Mahatma Gandhi

Q100. The poona Act of 1932 was signed between
Ans :  Dr. Ambedkar and Gandhiji

Q101. The term "Post Dated Cheque" was related to which proposal ?
Ans : Cripps Proposal

Q102. On which date British Government made an announcement of August Offer?
Ans : On 8th Aug 1940

Q103. The first Round Table Conference was held in the year 1930 at which country?
Ans :London

Q104.On which date Gandhi-Irwin Pact was signed ?
Ans: 8th March 1931

Q105. When did Harappan Civilization was first discovered ?
Ans : 1921

Q106.Who had discovered Harappa Site ?
Ans : Dayaram Sahni in the year 1921

Q107. Who had discovered the site "Mohanjodaro" ?
Ans : R.D Banerji

Q108. In the era of Indus Valley Civilisation , the city was divided into west and east lower town called ?
Ans : Citadel

Q109.Which city in Indus Valley Civilisation did not had citadel ?
Ans :  Chanhudara

Q110. Which city was divided into three parts in Indus Valley Civilization ?
Ans : Bholavira

Q111. In Bronze age civilization , Barter system was known as -
Ans : Exchanging of goods

Q112. The site "Kalibangan" in Rajasthan was discovered by-
Ans : A.Ghosh in the year 1953

Q113. In which site of IVC we generally see the bones of horses, oval grave and port burials ?
Ans : Surkotada in Gujarat

Q114.Name the smallest city in IVC(Indus Valley Civilization) ?
Ans : Allahdino

Q115. The Vanity Box and Dice were found in which site of IVC ?
Ans: Harappa

Q116. The site "Mohenjodaro" was also known as -
Ans : Mound of Dead
Q117. In which site of IVC , we see the dancing girl, Great bath and Great Grainery?
Ans : Mohenjodaro in Sind

Q118. In the era of IVC ,every city had drainage system except one city - Name it ?
Ans : Banavali

Q119. The Harappa site sometimes also referred as a-
Ans : Battling Spot

Q120. Name the 4 Vedas ?
Ans : Rigveda ,Yajurveda, Samaveda and  Atharvaveda

Q121. Which of the veda has a collection of spells and Charms ?
Ans : Atharvaveda

Q122. Which veda has a collection of songs ?
Ans : Samaveda

Q123. Out of four vedas , which one is the oldest ?
Ans : Rigveda

Q124. How many Hymns of Praise are present in Rigveda ?
Ans : 1028 hymns of praise

Q125. The Vedic age is also known as -
Ans : Aryans Age

Q126.In the later vedic age , the priest were divided into how many groups ?
Ans : Four groups which is known as Varnas

Q127. Name the four Varnas ?
Ans : Brahmanins , Kshatriyas , Vaishyas and Sudras

Q128.Name the teacher of Buddha (Gautam Buddha) ?
Ans : Alara & Udarak

Q129. Name the disciples of Buddha(Gautam Buddha) ?
Ans : Prasenjit , Bimbisara & Ajatsatru

Q130. The Buddhist Literature were mainly written in-
Ans : Pali language

Q131. What do you mean by Chaitya ?
Ans : A Prayer Hall

Q132. Name the Buddha's Faviourite horse ?
Ans : Kanthaka  & Charioteer- Channa

Q133. Name the place where Gautam Buddha passed away ?
Ans : Kusinara (U.P)

Q134. With whom Gautam Buddha was married ?
Ans : Yashodhara

Q135. The term "Tripitakas" also known as -
Ans : Three Fold Basket

Read More : Indian History Quiz


No comments

Powered by Blogger.